Kiscsapatok nagy esélye a Magyar Kupában

2013. augusztus. 06., 18:28   |    

Kiscsapatok nagy esélye a Magyar Kupában

Az MLSZ magasabb pénzdíjakkal igyekszik növelni a Magyar Kupa presztízsét, az amatőrcsapatok számára már a főtáblára jutás is kifizetődő, nem is beszélve egy több fordulós menetelésről.

A magyar bajnokság után a második legrangosabb hazai versenysorozat, az 1909-es debütálása óta 70. alkalommal kiírt Magyar Kupa főtáblájának első körében 87 csapat érdekelt, a mérkőzéseket - egyetlen kivétellel - szombaton és vasárnap rendezik. A kivétel az élvonalbeli Mezőkövesd-Zsóry szolnoki mérkőzése, a borsodi együttes ugyanis hétvégén NB I-es bajnokit játszik, ezért szerdán lép pályára a kupában.

Az 1. körben nagy számban szereplő amatőr sportszervezetek számára anyagilag is megéri jól szerepelni a kupában, mert az MLSZ már ebben a szakaszban növelni kívánja a kupasorozat presztízsét, és ezzel párhuzamosan a központi költségvetésből a csapatoknak juttatott díjakat. A győzelmekért járó pénzdíjak minden eddiginél magasabbak a Magyar Kupa ezen szakaszában, egy megyei másod- vagy harmadosztályú klub esetében már egy-két főtáblás siker milliós nagyságrendű, vagyis a teljes éves költségvetést jelentősen befolyásoló összeget hozhat, sőt, már a főtáblára jutásért is jár 400 ezer forint minden csapatnak. Korábban főleg az utolsó fordulókban lehetett jelentősebb pénzdíjhoz jutni a kupában, az MLSZ azonban nemrégiben változtatott ezen a koncepción, és a központi és televíziós bevételekből a főtáblára jutó legkisebb klubok is részesülnek.

A selejtezők során magasabb osztályú ellenfeleket búcsúztató megye III-as Géderlaki KSE esetében egy-két győzelem megalapozhatja az előrelépés lehetőségét, a csapat ugyanis évek óta rendre megnyeri a bajnokságot, de nem tudta vállalni a magasabb osztályban való szereplést. Érdekesség, hogy a géderlakiak színeiben játszik a háromszoros bajnok, korábbi válogatott Csehi Tibor is, aki 50 évesen is erőssége az együttesnek.

- Szeretnénk folytatni a selejtezőben megkezdett jó szereplést, hiszen ritkán jut el ilyen messze egy megyei harmadosztályú csapat, Bács-Kiskun megyében talán még nem is volt példa hasonlóra - mondta az mlsz.hu-nak Walter László, a géderlakiak elnöke. - Természetesen a pénzdíj is fontos szempont, hiszen már hosszabb ideje tervezzük a feljebb lépést, de hiányzott az ehhez szükséges forrás. A kupaszerepléssel megalapozhatjuk a megyei másodosztályú szereplést, megoldódhat az utánpótláscsapat indításának kérdése, és ezáltal a TAO-pályázat segítségével később további forrásokhoz is juthatunk.

A versenyeredmények után járó díjazásról hozott elnökségi határozatból kiderül, hogy idén a korábbi években meghatározott összeg többszörösét, 100 millió forintot osztanak szét a kupában szereplő csapatok között, a 3. fordulót követően kieső együttes például 2,4 millió forinttal gazdagodik, a legjobb négy közé eljutó gárdák az eredményeiktől függően több tízmillió forintot kapnak szereplésükért. Ebben az idényben is a két legtovább jutó amatőr csapat játszhatja az Amatőr Kupa döntőjét, a győztes a korábban megszerzett díjak mellett 4 millió, a vesztes 1 millió forintot kap.

Az 1. forduló teljes programja

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO
Bajnokságok / Kupák
Nagy csatában lett Amatőr Kupa-győztes az Unione FC

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS