Lépéselőnyben a Ferencváros a „kihívók” harcában

2014. október. 20., 15:40   |    

Lépéselőnyben a Ferencváros a „kihívók” harcában

A Jet-Sol Liga 6. fordulójának mérkőzései közül az Astra Hungary FC és a Ferencváros csepeli összecsapását várta a legnagyobb érdeklődés.

A hazai női labdarúgás szakértői szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a két csapat külön versenyének győztese lehet majd a címvédő MTK Hungária „kihívója” a bajnoki döntőben – ezért az egymás elleni meccseik a végeredmény szempontjából mindennél többet nyomnak a latban. A csepeli derbit a Ferencváros 12, az Astra pedig 10 ponttal várta – a két csapat rövid közös történetében most fordult először elő, hogy a rangadót a Fradi várta jobb pozícióból. Nehezítette viszont a zöld-fehérek dolgát, hogy legjobb támadójuk, a bosnyák Amela Krso sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a meccset.

Szabó Viktória „ordító” helyzetével kezdődött a meccs. A Fradi hamar előnyhöz juthatott volna, de miután a válogatott középpályás kissé hosszan szöktette magát és elpuskázta a lehetőséget, maradt a nulla-nullás állás. Már ekkor, a mérkőzés első perceiben szembetűnő volt, hogy Dombó János, az Astra edzője 19-re húzott lapot. Bár csapata csak győzelemmel előzhette volna meg a Ferencvárost, szinte teljesen feladta a támadások lehetőségét, pontosabban csak a rögzített játékhelyzetekben bízhatott, miután egy-egy elvetélt próbálkozásból az is kiderült, nincs a pályán az Astrának olyan játékosa, aki képes egy az egyben megverni a védelmet.

Dörnyei Balázs és tanítványainak taktikai repertoárja – köszönhetően a „hosszabb” kispadnak is – szélesebb, így a Ferencváros még azt is megengedhette magának, hogy az első félidőben alig vezessen legalább gólhelyzettel megkoronázott támadást. A szünet után, Horváth Boglárka beállításával viszont sokkal lendületesebb lett a Fradi támadójátéka, látszott, immár csak idő kérdése a vendégek első gólja.

Az „idő” tíz perc sem lett, az 54. percben megtört a jég, vezetést szerzett a Ferencváros. Az első félidőben halványabban futballozó, az ezúttal a balhátvéd posztra vezényelt Telek-Sümegi Évával szemben párharcot alig nyerő Mosdóczi Evelin középen remekül vett át egy kiugratást, és szinte maga alól elővarázsolva a labdát, okos gólt rúgott. Négy perccel később ismét a válogatott támadó tapsoltatta meg a nézőket: nagyszerűen vitte el a labdát a jobb szélen, tökéletesen centerezett, középen pedig az érkező Szabó Viktória látványos csukafejessel növelte a Ferencváros előnyét. Mosdóczi a folytatásban is főszereplő maradt, a 72. percben egykori klubtársa, Király Bianka mellől lőtt „szemtelen” góllal állította be a 3-0-ás végeredményt.

Az MTK Hungária szerdán, a Bajnokok Ligája visszavágón idegenben győzte le az osztrák NÖSV Neulengbachot, kiegyenlítve az itthon szerzett hátrányt. Sajnos a hosszabbítás utolsó percében, egy vitatható játékvezetői ítélet nyomán – büntetőből – az osztrákok lőtték a továbbjutást jelentő gólt, de arról, hogy ezzel valóban tovább is jutnak-e, majd az UEFA Fegyelmi Bizottsága dönt október 24-én, elbírálva az MTK óvását. Mindenesetre az biztos, hogy a párharc sokat kivett az MTK játékosaiból, ezért Medgyes Péter „patikamérlegen” igyekezett összeállítani csapatát a szombati, UTE elleni bajnokira. Minél több játékosnak próbált pihenőt engedélyezni, de úgy, hogy – hiszen a Fair Play is ezt diktálta – a győzelem lehetősége ne kerüljön veszélybe. A bajnokcsapat Vincze - Balázs, Demeter (Tóth I. A., 64.), Vesszős - Nagy A. (Szabó, 54.), Pádár, Hummel-Smuczer, Palkovics - Nagy L. (Kaján, 70.), Fogl, Diószegi összeállításban játszott, ami több poszton is eltér az alapcsapattól, de így is nyert, miután a mérkőzés egyetlen gólját Pádár Anita lőtte a 45. percben.

Továbbra is adós az eredményes támadójátékkal az 1. FC Femina, amely vasárnap Szegeden játszott 1-1-es döntetlent. Érdekesség, hogy míg korábban a rákospalotai csapat "védjegye" volt a lefújás előtti pillanatokban szerzett gól, most másodszor a végjátékban veszített pontokat Herczku István csapata. Így volt ez a Ferencváros elleni Magyar Kupa-meccsen, ahol nem is pontok, hanem a tizenegyes-párbaj lehetősége úszott el a 92. percben, most pedig a sokáig gól nélküli találkozón hiába szerzett előnyt a Femina a 80. percben Bernhardt Barbara révén, a 90. percben Szil Tünde egyenlített.

A 2013. novemberétől idén szeptember 6-ig veretlen Femina - a pályán - továbbra is nyeretlen a Jet-Sol Liga 2014-15-ös szezonjában. Szombathelyen Heike Manhart helyzetével kezdődött a meccs az Illés Akadémia műfüves pályáján, majd egy kapushibának is köszönhetően, a Viktória-Trend Optika FC meg is szerezte a vezetést. Marsai Nikoletta szabadrúgása Farkas kapus alatt csúszott be a sarokba. Ahogy azonban egyre előrébb masírozott az óramutató, úgy ütközött ki, hogy a hazai csapat nem bírja az iramot. A Dorogi Diófa pedig leszüretelte türelmes, szervezett futballja gyümölcsét: a 65. percben Koch Fruzsina egyenlített, tíz perccel később pedig Újvári Izabella a győztes gólt is megszerezte.

Jet-Sol Liga, 6. forduló

MTK Hungária – Újpesti TE 1-0 (1-0)
Astra Hungary FC – Ferencváros 0-3 (0-0)
Szegedi AK-Boszorkányok – 1. FC Femina 1-1 (0-0)
Viktória-trend Optika FC – Dorogi Diófa 1-2 (1-0)

A bajnokság állása a 6. forduló után:

1. MTK 18 pont
2. Ferencváros 15 pont
3. Dorogi Diófa SE 12 pont
4. Astra HFC 10 pont
5. FC Femina 6 pont
6. Viktória Trend-Optika 4 pont
7. UTE 2 pont
8. Szegedi AK 1 pont

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
MOL Magyar Kupa: A Paksi FC lesz a döntő egyik résztvevője
Bajnokságok / Kupák
Erőt demonstrált a Haladás

2024-04-22 21:53:02

Erőt demonstrált a Haladás

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS