Ludogorec-Ferencváros a BL-selejtezőben

2019. június. 18., 14:52   |    

Ludogorec-Ferencváros a BL-selejtezőben

A bolgár bajnok lesz a zöld-fehérek ellenfelek az első BL-selejtező körben. A Ferencváros hazai pályán kezdi a párharcot.

A Ferencváros ellenfele a bolgár bajnok Ludogorec lesz, amellyel a MOL Vidi is találkozott tavaly nyáron. Érdekes, hogy az elmúlt években jó a magyar csapatok mérlege a bolgár klubok ellen, 2009-ben a DVSC a Levszkit, 2010-ben a Diósgyőr a Litexet, 2014-ben a DVSc ugyancsak a Litexet, tavaly pedig a MOL Vidi FC a Ludogorecet búcsúztatta. Utóbbi egypontos előnnyel nyerte meg a 2018–2019-es bajnokságot, az első 26 fordulóban mindössze 14 gólt, a rájátszásban öt gólt kapva. A csapat román válogatott csatára, Claudiu Keserű második lett a góllövőlistán. A Lugorecnek tíz brazilja és három román válogatottja van, a negyedik, Adrian Popa, miután lejárt a kölcsönszerződése, távozott. Tavaly óta új az edző, Sztoicso Sztojev márciusban került vissza a csapathoz, 2013–2014-ben már nyert vele bajnoki címet a razgradi csapat. A Ferencváros hazai pályán kezdi a párharcot, az első felvonást július 9-én vagy 10-én, a visszavágót egy héttel később rendezik.

Frissítés: Ha a Ferencváros továbbjut az első körből, a következő fordulóban a luxemburgi Dudelange és a máltai Valletta párharcának győztesével játszik. A 2. fordulóban az első mérkőzéseket július 23-án és 24-én rendezik meg, az elsőként kihúzott csapat otthonában.

Az Európa-ligában az új idényben MOL Fehérvár néven szereplő kupagyőztes a montenegrói FK Zetát kapta. Az ellenfél harmadik lett hazája bajnokságában, nagyon kevés gólt (36 mérkőzésen 36) gólt szerezve, de keveset (21) is kapva. A Podgorica külvárosába, Goolubovciba való csapat 2012 nyarán az Európa-liga playoff körébe jutott, de ott 14-0-s összesítéssel kiesett a holland PSV ellen. Ötéves szünet után tért vissza tavaly a nemzetközi porondra, 2017 nyarán a bosnyák (szarajevói) Zseljeznicsar ellen búcsúzott. Egyetlen számottevő légiósa, a 32 éves Stanislav Namaşco a moldáv válogatott tagja. A montenegrói nemzeti tizenegyben a csapatkapitányi szalagot is viselő belső védő, Igor Vujacsics szerepelt, mindkét júniusi meccsen szerepelt néhány hete, az elsőn újoncként. A „Vidi” esélyesebb, de óvatosságra intheti, hogy 2013-ban játszott montenegrói ellenféllel, s akkor a Mladoszt Podgorica meglepte.

A DVSC az albán FK Kukësi ellen kezd, amely második lett hazája bajnokságában a Partizani mögött, s megnyerte az országos kupát az FK Tirana ellen. 2013 óta minden évben szerepelhet a nemzetközi porondon, idegenben mindössze egyszer, 2015-ben, a Mladoszt Podgorica ellen tudott nyerni. Otthon ellenben csak a Trabzonsportól, a bécsi Austriától, éppen a Mladoszttól és fegyelmi döntéssel a varsói Legiától kapott ki. Figyelmeztető, hogy tavaly az egy BL- és két Európa-liga selejtezőjén, pályaválasztóként, a Valletta FC, az FK Qarabag és a Torpedo Kutaiszi ellen nem kapott gólt. A Loki egyszer kapott korábban albán ellenfelet, hét éve a fölényes hazai győzelem után vereséggel is túljutott a Skenderbeun.

A Bp. Honvéd az FK Zalgiris Vilnius csapatával találkozik. A 2018-as litván bajnokság ezüstérmese, a Litván Kupa védője a második helyen áll a körülbelül félidőben tartó idei bajnokságban. Elsősorban légiósaira építhet, két csatára közül a horvát Tomislav Kis vezeti a litván góllövőlistát, korábbi pályafutása során egyébként a Cercle Bruges-ben és a Hajduk Splitben is futballozott. Másik gólerős légiósa a Szilágysomlyói születésű Liviu Antal korábban román utánpótlás-válogatott volt, megfordult a Hapoel Tel-Avivban és a Genclerbirligiben is, de eddigi legnagyobb sikere a 2011-ben az  Oțelul Galați-cal nyert román bajnoki cím. Két és fél éve a CFR Clujtól igazolt Litvániába. A tartalékkapus, Laurentiu Brănescu kölcsönben van a Zalgirisnél, hiszen a torinói Juventus tagja. A Zalgiris 2014 óta csak egyszer, éppen tavaly jutott túl fordulón a nemzetközi porondon. Az Európa-ligában kiverte a feröeri KI-t, majd a liechtensteini Vaduzt, aztán 0-1, 0-5-tel búcsúzott a Sevilla ellen.

A párharcok első mérkőzéseit július 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik. A DVSC és a Honvéd hazai pályán, a MOL Fehérvár FC pedig idegenben kezd, ez azonban még változhat, az európai szövetség (UEFA) tájékoztatása szerint ugyanis a sorsolás eredménye csak az időpontok és a helyszínek egyeztetését követően, csütörtök délután válik hivatalossá.

Frissítés: 

Szerdán eldőlt, hogy a DVSC-re, továbbjutása esetén a második fordulóban az olasz AS Roma várhat, míg a MOL Fehérvár izlandi vagy liechtensteini, a Honvéd azeri vagy román riválist kaphat.

A 2. forduló párosítása:

Mol Fehérvár (magyar)/FK Zeta (montenegrói)–Breidablik (izlandi)/FC Vaduz (liechtensteini)
Roma (olasz)–Debreceni VSC (magyar)/Kukësi (albán)
Budapest Honvéd (magyar)/Zalgiris Vilnius (litván)–Sabail FK (azeri)/Universitatea Craiova 1948 (román)


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS