Magyar Kupa: a statisztikák a hazaiak mellett szóltak

2020. május. 25., 13:31   |    

Magyar Kupa: a statisztikák a hazaiak mellett szóltak
Fotó: mtkbudapest.hu

A Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzésén egyik hazai csapat sem tudott előnyt szerezni a keddi visszavágóra, pedig a statisztikák alapján mindketten közelebb álltak ehhez, mint riválisuk.

Döntetlenek az MK-elődöntőben

Döntetlenek az MK-elődöntőben

Vezetett a MOL Fehérvár FC, végül mégis egy-egy lett a mérkőzés vége a Mezőkövesd ellen a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonásában.

Tovább

Mezőkövesd-Zsóry-MOL Fehérvár FC 1-1 (0-1)
Visszavágó: kedd, 18.00, Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó

Bár a mérkőzés nagyobb részében hátrányban játszott, ha csak a száraz statisztikai adatokat vesszük alapul, a Mezőkövesd közelebb állt a győzelemhez, legalábbis az InStat elemzése alapján a támadófutballt jellemző adatok közül szinte az összesben jobban teljesített ellenfelénél. Ebben persze közrejátszott az is, hogy a Fehérvár FC Pátkai Máté révén hamar vezetést szerzett, és innentől kezdve a hazaiakon volt nagyobb nyomás, nekik kellett többet támadniuk. Támadtak is: kilenc gólhelyzetet dolgoztak ki szemben a vendégek hat lehetőségével, 14:11 arányban voltak jobbak a lövések számát tekintve, pontos kulcspasszokban 12:5 volt ugyanez az arány. A Mezőkövesd 55 százalékban birtokolta a labdát, passzai 86 százaléka volt sikeres (533-ből), szemben a Fehérvár 82 százalékos teljesítményével (401-ből). A helyzetek minőségét jellemző xG-mutatóban (expected goals vagyis várható gólok) 1.91-1.33-ra bizonyult jobbnak a borsodi együttes, vagyis a házigazdák a nagy lehetőségek alapján közel álltak egy második találat megszerzéséhez is. Az InStat mutatói alapján a mezőny legjobbja a kövesdiek gólját szerző Róbert Pillar volt, a fehérváriaknál Visar Musliu nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A két csapat legutóbb februárban, bajnokin találkozott egymással Székesfehérváron, akkor Berecz Zsombor találatával a Mezőkövesd vezetett ugyan, de Armin Hodzic és Hafid Houri találatával a Fehérvár FC fordított és 2-1-re megnyerte a találkozót.

A februári bajnoki mérkőzés összefoglalója:



A szombati kupamérkőzés összefoglalója:

A szombati kupamérkőzés statisztikai adatai:

Helyzetek: 9-6
Lövések: 14-11
xG (várható gólok): 1.91-1.33
Passzok: 553-401
Pontos passzok: 86%-82%
Pontos kulcspasszok: 12-5
Megnyert párharcok: 54%-46%
Sikeres cselek: 11-13
Labdabirtoklás: 55%-45%
Labdavesztések: 67-63
Kontratámadások: 13-16

MTK Budapest-Budapest Honvéd 0-0
Visszavágó: kedd, 21.00, Puskás Aréna

Az MTK és a Budapest Honvéd mérkőzésén a másodosztályú kék-fehérek némi meglepetésre szinte minden statisztikai mutatóban jobbak voltak ellenfelüknél. A házigazdák kezdeményezőbbek voltak, többet birtokolták a labdát, és jóval több lehetőséget alakítottak ki. A helyzetek minőségét jelző xG statisztikai mutatóban jelentős volt az MTK fölénye, a helyzetek elemzése alapján a kék-fehéreknek három gólt (a statisztikai modell alapján egész pontosan 3.3-at) "kellett volna szerezniük", míg a Honvédnál 0.8 ugyanez a szám.

Jelentős volt a különbség az MTK javára kapura tartó lövések, a pontos kulcspasszok számában is, nem véletlen, hogy az InStat-mutatók alapján Tomas Tujvel kapus nyújtotta a legjobb teljesítményt a vendégek játékosai közül. Mindez azt mutatja, hogy a Honvédnak sokat kell javulnia ahhoz, hogy kiharcolja a továbbjutást a keddi visszavágón. Érdekesség, hogy az MTK nyolcadik idénybeli kupameccsén sem kapott gólt, ez egészen kivételes mutató, főleg úgy, hogy egy másodosztályú csapatról van szó, amely több meccset is játszott már a sorozatban magasabb osztályú rivális ellen.

A szombati kupamérkőzés összefoglalója:

A szombati kupamérkőzés statisztikai adatai:

Helyzetek: 11-7
Lövések: 28-9
Kapura tartó lövések: 28-9
xG (várható gólok): 3.3-0.8
Passzok: 503-400
Pontos passzok: 81%-77%
Pontos kulcspasszok: 15-5
Megnyert párharcok: 45%-55%
Sikeres cselek: 15-26
Labdabirtoklás: 54%-46%
Labdavesztések: 70-79
Kontratámadások: 17-10

MTK-Honvéd: Botrány, ollózós gól és egy döntő is a közös kupamúltban

MTK-Honvéd: Botrány, ollózós gól és egy döntő is a közös kupamúltban

A 2019–2020-as Magyar Kupa-sorozat egyik elődöntőjében a győzelmek számát tekintve a kupatörténelem négy legsikeresebb csapatából találkozik kettő, az MTK és a Bp. Honvéd. A másik ágon a Mezőkövesd-Zsóry és a MOL Fehérvár FC juthat a fináléba.

Tovább


Címkék:

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS