Magyar Kupa: Ők várják a péntek reggeli sorsolást

2016. december. 01., 11:46   |    

Magyar Kupa: Ők várják a péntek reggeli sorsolást

A 8. fordulót követően már csak tizenhat csapat maradt versenyben a Magyar Kupában, a nyolcaddöntő sorsolását pénteken reggel, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában tartják meg.

A 8. fordulóban - a korábban búcsúzó Paks és a DVSC után - további három OTP Bank Liga-csapat számára fejeződött be a Magyar Kupa-menetelés, az MTK, a Videoton FC és a Haladás már nem lesz ott a sorozat nyolcaddöntőjében. Lesznek helyettük alacsonyabb osztályú résztvevők: az NB III-as együttesek közül az utóbbi két élvonalbeli csapatot búcsúztató Budafok és az Érd mellett a Szentlőrinc várhatja a sorsolást, amelyen akár egymással is összekerülhetnek "kicsik", a nyolcaddöntőben ugyanis már nem lesz kiemelés. A lebonyolításban is lesz egy váltás az eddigi fordulókhoz képest, innentől kezdve két mérkőzésen dől el a továbbjutás sorsa (hivatalos játéknapok: 2017. február 11., március 1.).

Az alábbi csapatok várják a péntek reggeli sorsolást:

BUDAFOK (NB III): A Prukner Tamás vezette csapat a legutóbbi három fordulóban három 2-1-es győzelmet aratott, a Balkány és a Szeged 2011 után az OTP Bank Liga egyik legerősebb csapatát, a Videoton FC-t győzte le egy góllal. A hat gólból hármat Kovács Dávid, kettőt Priskin Tamás féltestvére, Vankó Imre, egyet pedig Grúz Tamás szerzett. A budafokiak az NB III Közép csoportjában szerepelnek, jelenleg a második helyen állnak a tabellán.

ÉRDI VSE (NB III): Az NB III-as zöld-fehérek korábban egy hatost lőttek a Taksonynak, majd 3-3-mal, 4-1-re megnyert tizenegyes-csatában jutottak túl a második ligás Budaörsön. Szereplésük cáfolata annak, hogy nem lehet kétszer egymás után egy sorozatban tizenegyes-párbajt nyerni: szerdán ugyancsak 3-3 után, szétlövésben búcsúztatták az NB I-es Haladást. A korábban a Ferencváros színeiben Magyar Kupa-győztes edző, Limperger Zsolt csapatában Kelemen Patrik két, Csizmadia Zoltán egy gólt szerzett, egyikük sem szerepelt még az első osztályban. Nem túlzás állítani, hogy a mostani kupaszereplés az egyesület történetének legnagyobb sikere, már csak azért is, mert korábban sosem játszott az Érd tétmeccset élvonalbeli riválissal, a debütálás tehát parádésan sikerült.

SZENTLŐRINC SE (NB III): Az NB III Közép-csoportjában a középmezőnyben szereplő gárda a negyedikvonalbeli Celldömölk ellen jutott tovább, Füredi Szabolcs góljával. A piros-feketék az előző két fordulóban egyaránt öt gólt szereztek a szinte szomszédvárnak számító Sellye és a Körmendi FC ellen. A szentlőrinciek 2012 őszén produkáltak hasonló menetelést, ám akkor kevésbé voltak szerencsések a sorsolásnál, a nyolcaddöntőbe jutásért kikaptak a bajnok és a kupában is címvédő Debreceni VSC ellen.

DOROGI FC (NB II): A Merkantil Bank Ligában szereplő másodosztályú alakulat a Tatabánya elleni 3-0-val, a Hódmezővásárhely elleni 4-0-val és az MTK elleni 1-0-val jutott a nyolcaddöntőbe, azaz még nem kapott gólt a sorozatban. Az utóbbi években ez a legsikeresebb szereplése, persze a dorogi futball korábban ért el ennél jóval zengzetesebb sikereseket is. Ezek közül az 1952-es döntőbe jutás kívánkozik az élre, a Kamarás Mihályt, az ifjú Ilku Istvánt, Buzánszky Jenőt, Pozsonyi Ignácot is a soraiban tudó alakulat csak 3:2-re kapott ki a fináléban a Bp. Bástyától – mai nevén az MTK-tól. Az utódok most kicsit törlesztettek... Szerdán a korábban a Paks színeiben az NB I-ben is szerepelt Bor Dávid szinte az első labdaérintéséből szerezte meg a mérkőzés egyetlen gólját.

AQVITAL FC CSÁKVÁR (NB II): Az NB II-es együttes a legutóbbi három kupameccsén kivétel nélkül egy gólt kapott. A Komló ellen idegenben 2-1-gyel továbbjutott, a Békéscsaba ellen, hazai pályán, tizenegyespárbajban ment tovább, szerdán pedig Hatvanban, a helyi csapatot gyűrte le, ugyancsak 2-1-re. A Csákvár eddigi legsikeresebb Magyar Kupa-szereplése a tavalyi idénybeli volt, amikor a legjobb nyolc közé jutott, és csak a címvédő és későbbi győztes Ferencváros ellen esett ki, a második mérkőzést megnyerve, lezárva a zöld-fehérek minden tétmérkőzést tekintve 15 meccses veretlenségi sorozatát.

CEGLÉDI VSE (NB II): A legutóbbi három fordulóban a Csepel, a Tállya és legutóbb a negyedikvonalbeli Bicske esett az NB II-es ceglédiek kupamenetelésének áldozatául. Szerdán a több mint ötven élvonalbeli mérkőzésen szerepelt Szabó Viktor szerezte a csapat mindkét gólját. A vasutasok az elmúlt években többször is eljutottak addig, hogy megmérkőzzenek egy élvonalbeli csapattal, de a Kecskeméttől, az MTK-tól és a Debrecentől is kikaptak.

SWIETELSKY SOPRONI VSE (NB II): A vasutasok a Kazincbarcika ellen 2-1-re, a SZEOL SC ellen 3-1-re, szerdán pedig a Kaposvári Rákóczi ellen 1-0-ra nyertek, egyaránt idegenben. A Rákóczi ellen az egyetlen gólt Kapacina Valér szerezte, akinek édesapja hajdanán légiósként érkezve, ugyancsak játszott az élvonalban. A csapat az utóbbi években kétszer menetelt a mostanihoz hasonló sikerrel, a 2013–2014-es idényben a Puskás Akadémia még elütötte a nyolcaddöntőtől, 2015 őszén azonban már bejutott a legjobb tizenhat közé, ahol aztán a Nyíregyháza búcsúztatta.

SZOLNOKI MÁV (NB II): Az NB II-es szolnokiak kupatörténelmében akadnak aranyfejezetek. A negyvenes évek első felében az ország legjobb vidéki csapatai közé tartozó vasutasalakulat 1941-ben meg is nyerte a serleget. A mostani sorozatban eddig csak alacsonyabb osztályú riválisokkal találkoztak, a Monori SE és a Dunaújváros után szerdán a negyedik ligás Baktalórántházát verték idegenben, 2-1-re. A Tisza-parti gárda az utóbbi szűk évtizedben több bravúrt is elért a Magyar Kupában, 2009 és 2012 őszén a legjobb tizenhatig jutott, sőt 2015 tavaszán csak a későbbi győztes Ferencváros állította meg az elődöntőben.

ZALAEGERSZEGI TE FC (NB II): A Zete története során eddig egyszer, 2010-ben jutott döntőbe a Magyar Kupában, de egy évvel később is az elődöntőbe került. A legutóbbi teljes idényben, a 2015–2016-osban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A csapat az előző három fordulóban kiütötte a Teveli Medoszt 9-0-ra, megszenvedett Tiszakécskén a Duna Aszfalt ellen, majd bravúrral nyert idegenben a hozzá hasonlóan az NB II legjobbjai közé tartozó Balmazújváros pályáján 2-1-re. A siker értékét csak növeli, hogy a Zalaegerszeg korábban egyszer sem tudott gólt szerezni a Balmazújváros ellen idegenben.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC (NB I): Matyóföld együttesének könnyű útja volt idáig, még ha mindhárom mérkőzését idegenben is játszotta. A Rakamaz ellen 2-0-ra, a Marcaliban 13-0-ra, a REAC ellen pedig 3-1-re nyert. A mezőkövesdiek vezetőedzője Pintér Attila 2004-ben a Ferencvárossal és 2005-ben a Sopronnal megnyerte a trófeát, majd 2006-ban, a Vasas élén csak egy elveszített büntetőpárbaj ütötte el a világszerte unikális triplázástól. 2013-ban is döntős volt, egy negyedik klubbal, a Győri ETO-val.

VASAS FC (NB I): A korábban négyszeres MNK-győztes, 1955-ben, 1973-ban, 1981-ben és 1986-ban diadalmaskodó angyalföldi gárda a Testvériség elleni 4-0-val mutatkozott be a mostani sorozatban, aztán 7-2-re verte a Csornai SE-t, kedden pedig, óriási küzdelemben, hátrányból fordítva 3-2-re győzött a korábban a DVSC-Tevát is búcsúztató, NB III-as ETO ellen. A piros-kékek az elmúlt években – még a második vonal szereplőjeként – leginkább a 2012–2013-as kupaszezonban szerepeltek bravúrosan, amikor csak az elődöntőben estek ki a Debreceni VSC-Teva ellen.

DIÓSGYŐRI VTK (NB I): A szerdai putnoki mérkőzésen Elek Ákos igazán hazai pályán állította be a 4-1-es végeredményt, hatéves korában azon a pályán kezdett el futballozni, igaz, akkor még nem hívták a sporttelepet Várady Béla Sportközpontnak. A DVTK-nak ez volt a harmadik győzelme a sorozatban, az Eger SE elleni 3-1 és a Salgótarjáni TC elleni 1-0 után. A borsodiak számára a MNK megnyerése jelentette történetük legnagyobb sikerét, 1977-ben, majd 1980-ban, döntőt játszottak legutóbb 2013-ban.

BUDAPEST HONVÉD (NB I): A kispestiek eddig hétszer nyerték meg a kupasorozatot, először 1926-ban, legutóbb 2009-ben. Mindössze két évtizedben tudtak kétszer is nyerni: a nyolcvanasban és a XXI. század első évtizedében. Az utóbbi években kétszer, 2011-ben és 2013-ban jutott a legjobb nyolc között játszott. A mostani kiírásban eddig nem volt nehéz dolga, noha fordulóról fordulóra eggyel kevesebb gólt szerzett. De hát a Mórahalom ellen héttel indított, aztán a Rákosmente csapatának hatot, a Ménfőcsanaknak ötöt lőtt...

GYIRMÓT FC GYŐR (NB I): A mostani sorozatban a Zalakomár nem állította nehéz feladat elé a gyirmótiakat, ám a következő fordulóban a Mosonmagyaróvár már megizzasztotta a sárga-kékeket. A gyirmótiak idegenben 3-2-re győztek a Merkantil Bank Liga egyik legjobb formában lévő csapata ellen. Szerdán a korábbi kecskeméti edző, Urbányi István visszatért a Hírös Városba, s a papírformának megfelelő sima győzelmet aratott együttesével. Az OTP Bank Liga egyik őszi újonca most másodszor jutott a Magyar Kupa nyolcaddöntőjébe, 2013 őszén a helyi rivális Győri ETO még elütötte a legjobb tizenhat közé kerüléstől, a következő idényben aztán fordult a kocka. A Gyirmót továbbjutott, de a legjobb nyolc között az Újpesttel már nem bírt.

ÚJPEST FC (NB I): A lila-fehérek az elmúlt években többször is sikerrel vívtak büntetőpárbajt a Magyar Kupában. 2011 őszén a Szigetszentmiklós, 2014 tavaszán, a döntőben, a Diósgyőr, majd ősszel az Ajka, most szerdán pedig a Kozármisleny ellen kivétel nélkül győztek. Az elmúlt években, egyetlen kivétellel, mindig bejutottak a legjobb tizenhat közé, sőt, a 2014-es (az egyesület történetében már a kilencedik) kupagyőzelem mellett 2016-ban döntősök, 2012-ben és 2015-ben elődöntősök voltak. A mostani nyolcaddöntő elérése szinte kötelező feladat volt. Nebojsa Vignjevics együttese korábban a Felsőzsolcát, majd a Mád FC-t egyaránt 4-0-ra verte, aztán következett az NB II-es Kozármisleny elleni, 120 perces csata után tizenegyesekkel kiharcolt továbbjutás.

FERENCVÁROS (NB I): A Magyar Kupa történetének legsikeresebb csapata 2016 tavaszán megvédte előző évi elsőségét, s immár huszonkettedik alkalommal hódította el a serleget. Mostani célja nem lehet más, mint hogy megismételje a negyvenes, majd a kilencvenes évek bravúrját, mind a kétszer egymást követően háromszor végzett az élen. A mostani sorozatban már kétszer akadt nagyon nehéz dolga Thomas Doll csapatának, az első fellépésén csupán 1-0-ra verte a BKV Előre együttesét, majd a Koroncó elleni, emlékezetes, 9-0-s diadal után szerdán hosszabbításban, Gera Zoltán tizenegyesből lőtt góljával búcsúztatta a Puskás Akadémia gárdáját.

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS