Strandlabdarúgás: kijutás, feljutás – de hová is?

2014. augusztus. 19., 15:37   |    

Strandlabdarúgás: kijutás, feljutás – de hová is?

Dupla sikerrel zárta a torredembarrai Euro Beach Soccer League-döntőt a magyar válogatott.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott történelmi sikereket ért el a hétvégén Spanyolországban, az EBSL Promotional Final tornán: 20 ország válogatottját megelőzve feljutott az európai A-divízióba, valamint indulási jogot szerzett a 2015-ös, az Európai Olimpiai Bizottság által első alkalommal megrendezendő úgynevezett Európai Olimpiai Játékokra. Mit is jelent mindez pontosan?

Európa legnagyobb strandlabdarúgó eseménye az EBSL-döntő, ami strandfociban gyakorlatilag a hagyományos Eb-döntőt jelenti. Európa legjobbjai az A-divízióban (12 ország válogatottja), a többiek a B-divízióban küzdenek a döntőbe jutásért (20 ország válogatottja), ahova végül divíziónként nyolc-nyolc csapat jut be a selejtezőtonák eredménye alapján. Az A-divízió csapatai (Super Final) az európai helyezésekért, a B-divízióban szereplő válogatottak (Promotional Final) pedig az A-divízióba jutást jelentő egyetlen helyért küzdenek. A döntő lebonyolítása mindkét divízióban klasszikus: két négyes csoportban minden csapat játszik mindenkivel, végül a két csoportgyőztes küzd meg egymással a döntőben.

Az idei B-divízióban a magyar válogatott a török, az észt és az angol válogatottal került egy csoportba: válogatottunk az észteket legyőzte, az angoloktól hosszabbításban kikapott, majd a törökkel csoportrangadót játszva, hatalmas győzelmet aratva lett csoportelső. A csapatnak ráadásul az egész tornán nélkülöznie kellett a hazai bajnokság gólkirályát, a sérült Besenyei Ferencet. A döntőben a másik csoport győztese, az A-csoportból kiesett, és az azonnali visszakerülésért küzdő lengyel válogatott volt az ellenfél, de a mieink ezt a meccset is megnyerték, így pedig feljutottak az A-divízióba.

Az Európai Olimpiai Játékokat 2015-ben első alkalommal rendezi meg az Európai Olimpiai Bizottság. Az eseményen a 49 európai tagállam 5440 sportolója indul, 19 sportágban 28 versenyszámot rendeznek (atlétika, íjászat, úszás, vízilabda, műugrás és szinkronúszás, tollaslabda, 3x3-as kosárlabda, strandlabdarúgás, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpározás-bmx, mountain bike, országúti kerékpár, vívás, szertorna, ritmikus sportgimnasztika, gumiasztal, aerobik, judo, karate, sportlövészet, asztalitenisz, taekwondo, triatlon, terem- és strandröplabda, birkózás). Több mint 220 bajnokot hirdetnek, a versenyszámokban összesen 223 aranyérmet osztanak. A lebonyolítás pedig teljesen megegyezik a „nagy” olimpiákon megszokottakkal, így a rendező ország új stadionokkal, csarnokokkal és olimpiai faluval is készül az eseményre. A BSWW (a szervezet, amely a FIFA számára szervezi a nemzetközi szövetség hivatalos strandlabdarúgó eseményeit) döntése értelmében a rendező Azerbajdzsán válogatottja mellett az EBSL Super Final hat legjobb válogatottja, valamint a legjobb B-divíziós csapat, vagyis a magyar strandlabdarúgó-válogatott indulhat a 2015. június 12-én, Bakuban kezdődő Európai Játékok nyolccsapatos tornáján.

Az EBSL Super Final végeredménye „Group A”
1. Oroszország
2. Spanyolország
3. Portugália
4. Svájc
5. Olaszország
6. Ukrajna
7. Németország
8. Fehéroroszország
9. Franciaország
10. Görögország
11. Hollandia

Az EBSL Promotional Final végeredménye „Group B”
1. (12) MAGYARORSZÁG
2. (13) Lengyelország
3. (14) Azerbajdzsán
4. (15) Törökország
5. (16) Csehország
6. (17) Anglia
7. (18) Bulgária
8. (19) Észtország

[galleryRel id="73287|Magyar Strandlabdarúgó Válogatott]

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS