U17: Hollandia legyőzésével elitkörös a válogatott

2017. október. 13., 15:46   |    

U17: Hollandia legyőzésével elitkörös a válogatott

A magyar férfi U17-es válogatott második Eb-selejtező mérkőzésén hazai pályán 1–0-ra verte Hollandia korosztályos csapatát, ezzel második győzelmét aratta a csoportban, és már biztos, hogy bejutott a kontinenstornára kvalifikáló elitkörbe.

U17-es válogatottunk augusztus elején veretlenül végzett a második helyen a Telki Kupán, majd a lengyelországi Syrenka Kupán folytatta felkészülését, ahol végül a negyedik helyen végzett. 

A felkészülés a hazai rendezésű Eb-selejtezőkön való sikeres szereplést célozta, melyen válogatottunk sorrendben Wales, Hollandia és Koszovó ellen lép majd pályára. 

Az UEFA versenykiírása szerint a selejtezőkörben 13 csoportban csap össze 52 nemzet válogatottja 2017 őszén. A négyfős csoportok első két helyezettje, és a négy legjobb csoportharmadik kvalifikálja magát a 2018 tavaszán megrendezésre kerülő elitkörbe. 

Az Eb-selejtezőkör első fordulójában a magyar válogatott jó játékot bemutatva, nagy fölényben futballozva 2–1-re verte Wales legjobbjait, míg a csoport másik mérkőzésén Hollandia 3–1-re legyőzte Koszovót, így a csoportot vezető két válogatott csapott össze pénteken a III. kerületi TVE Sporttelepén. 

A mérkőzés elején a magyar csapat ragadta magához a kezdeményezést, Szélesi Zoltán csapata többet birtokolta a labdát, a hollandok pedig a kontrajátékra rendezkedtek be. A fegyelmezett holland védekezés ellen nehéz volt helyzetet kialakítani, az első igazi lehetőség így Goudmijn előtt adódott, de 20 méterről leadott lövése fölé szállt a 8. percben. 

A rendkívül erős szélben nem volt könnyű dolga a csapatoknak, a játék – enyhe magyar mezőnyfölény mellett – továbbra is a középpályán folyt, de a kapuk nem forogtak veszélyben. Férfias küzdelmet láthattak a nézők, kemény összecsapásokkal, de gól az első félidőben nem született. 

A folytatásban viszont szinte azonnal gólt szerzett a válogatott: Beke kapott jó labdát, a holland védők pedig csak szabálytalanul tudták megállítani a balösszekötő helyén. A 18 méterről megítélt szabadrúgás mögé Beke állt oda, és a sorfal mellett a kapu bal sarkába lőtt (1–0). 

A gól után megélénkült a játék, a hollandok szerettek volna azonnal egyenlíteni. A csapatkapitány Redan tört be veszélyesen a tizenhatosunkra, de szögletre szerelték a védők. A beadás a hosszúra érkezett, onnan visszafejelték középre a hollandok, de Schippers öt méterről az égbe lőtt. 

A 62. percben a magyar csapat vezetett szép támadást, melynek végén Nyári indította a csereként beállt Buktát a bal oldalon, ő középre adott a tizenhatoson belül, a labdát pedig kézzel blokkolta a holland bekk, ám a játékvezető továbbot intett. Nem sokkal később a túloldalon is veszélyes lehetőség adódott, de Redan lövése a kapufán csattant. 

A mérkőzés záró szakaszában egyre nagyobb nyomás alá került a magyar kapu, de a vádelem állta a sarat, és a kontrákban is volt veszély. A 77. percben szögletet harcolt ki a magyar csapat, a beadásra Varju érkezett a hosszú oldalon, és kis híján a kapuba bólintott. A hosszabbítás perceiben Szabó Bálint vezette keresztbe a labdát a holland tizenhatoson, nagyon ígéretes helyzetet teremtett magának, de a döntő pillanatban blokkolni tudták a lövését.

Az utolsó másodpercekben még akadt néhány meleg pillanat a magyar kapu előtt, de az eredmény nem változott: a magyar válogatott jó teljesítmény mutatva legyőzte Hollandiát. A csapatot vezető Szélesi Zoltán a mérkőzés után ugyanakkor azt hangsúlyozta: az utánpótlásban a töretlen fejlődés, és nem feltétlenül az elért eredmény a legfontosabb. 

– Szakmailag nagyon értékes ez az eredmény, hiszen a holland válogatott a Feyenoord, az Ajax vagy a PSV legjobbjaiból válogathat, és mindenki tudja, hogy milyen magas szintet képviselnek ezek a klubok. Már az is nagy siker, hogy egyenrangú ellenfelei tudunk lenni egy ilyen erős válogatottnak, a győzelem pedig önmagáért beszél. Ugyanakkor az utánpótlásban a töretlen fejlődés a legfontosabb, még ha természetesen örvendetes, ha mindez eredménnyel is párosul. Edzőként most az a legfontosabb feladatom, hogy segítsek a játékosaimnak reálisan értékelni a helyzetet, nem szabad, hogy a fejünkbe szálljon a győzelem. Ugyanolyan fegyelmezetten, nagy odaadással kell futballoznunk az utolsó fordulóban Koszovó ellen is, ahogy azt Wales és Hollandia ellen tettük – értékelte a mérkőzést Széles Zoltán szövetségi edző. 

Magyarország–Hollandia 1–0 (0–0)
Gól: Beke (49.) 

Magyarország: Ásványi Balázs – Posztobányi Patrik, Varju Benedek, Körmendi Kevin, Papp László – Nyári Patrik, Burai Erik (Szabó Bálint 70.), Kocsis Máté Bence – Cipf Dominik (Irimiás Gergő 75.), Beke Péter, Papp Marcell (Bukta Csaba 59.) 

Mivel a csoport mai másik mérkőzésén Wales 2–0-ra legyőzte Koszovót, a magyar válogatott egyedüli csapatként 6 pontos az utolsó forduló előtt, így biztosan kvalifikálta magát az elitkörre. 

A mérkőzés galériája az MLSZ Facebook-oldalán tekinthető meg. 

A magyar válogatott utolsó mérkőzése:

2017. október 16. 16 óra, Szusza Ferenc Stadion
Magyarország–Koszovó (M4 Sport)

A magyar U17-es válogatott kerete

Kapusok

Ásványi Balázs (PFLA)
Kiss Ágoston (Illés Akadémia)
Németh Botond (Videoton FC)

Védők

Varju Benedek (MTK)
Posztobányi Patrik (PFLA)
Körmendi Kevin (PFLA)
Bokor Bence (Illés Akadémia)
Papp László (PFLA)
Kalmár Olivér (ETO FC Győr)

Középpályások

Irimiás Gergő (Budapest Honvéd)
Csala Tibor (FK Csíkszereda)
Nyári Patrik (Illés Akadémia)
Kocsis Bence Máté (PFLA)
Burai Erik (Illés Akadémia)
Szabó Bálint (Videoton FC)

Támadók

Cipf Dominik (Budapest Honvéd)
Márton Adrián (ETO FC Győr)
Bukta Csaba (DVSC) 
Papp Marcell (Ferencváros)
Tóth-Gábor Kristóf (Illés Akadémia)
Beke Péter (HSV)


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS