U17: Megérdemelt győzelem Wales ellen

2017. október. 10., 15:47   |    

U17: Megérdemelt győzelem Wales ellen

A magyar férfi U17-es válogatott első Eb-selejtező mérkőzésén hazai pályán jó játékot bemutatva 2–1-re legyőzte Wales korosztályos csapatát.

U17-es válogatottunk augusztus elején veretlenül végzett a második helyen a Telki Kupán, majd a lengyelországi Syrenka Kupán folytatta felkészülését, ahol végül a negyedik helyen végzett. 

A felkészülés a hazai rendezésű Eb-selejtezőkön való sikeres szereplést célozta, melyen válogatottunk sorrendben Wales, Hollandia és Koszovó ellen lép majd pályára. 

Az UEFA versenykiírása szerint a selejtezőkörben 13 csoportban csap össze 52 nemzet válogatottja 2017 őszén. A négyfős csoportok első két helyezettje, és a négy legjobb csoportharmadik kvalifikálja magát a 2018 tavaszán megrendezésre kerülő elitkörbe. 

A hazai rendezésű selejtezőkör első mérkőzésén Telkiben fogadta Wales korosztályos csapatát a magyar válogatott. A mérkőzés képe már az első másodpercekben kirajzolódott: a walesi csapat a középkezdést követően azonnal előre vágta a labdát, párharcra kényszerítve a magyar védelmet, a megszerzett labdával viszont Szélesi Zoltán csapata kezdett lapos passzos építkezésbe. 

Válogatottunk egyértelműen magához ragadta a kezdeményezést, sokkal többet birtokolta a labdát, mint ellenfele, és igyekezett kihasználni technikai fölényét. Elsősorban a széleken vezetett mögékerülésekkel igyekeztünk zavarni hozni ellenfelünket, de a félidő feléig átütő lehetőséget nem sikerült kialakítani. Ekkor Bukta ment el a bal oldalon, de mielőtt igazán nagy helyzetbe került volna, szögletre szerelték a védők. Nem sokkal később egy magyar bedobást követően nem tudtak felszabadítani a walesiek, Kocsis kapott jó labdát a tizenhatoson belül, ahol Evans buktatta. A megítélt tizenegyest Cipf higgadtan lőtte a bal alsó sarokba (1–0). 

A gól után is támadásban maradt a magyar együttes. A következő lehetőség Burai előtt adódott, de 20 méterről, középről leadott lövését védte a walesi kapus. Nem sokkal később Tóth-Gábor ment el a bal oldalon egy kiugratással, de a kapujából messze kifutó Burton tisztázni tudott. 

Az első walesi lehetőségre a 29. percig kellett várni, ekkor egy bal oldali szabadrúgás veszélyesen kanyarodott középre, mindenki feje felett elszállt, és végül a hosszú oldalon érkező Collins is lemaradt róla. A túloldalon Burai növelhette volna az előnyt Irimiás labdája után, de fejesét a kapus bravúrral kitolta. A 36. percben aztán jött a hideg zuhany: Wales egyenlített a semmiből. A labdakihozatalhoz felállt magyar védelem egymás után két rossz passzt is váltott, a berobbanó Hosie megszerezte a labdát, és 18 méterről a gyakorlatilag üres kapuba lőtt, Ásványi hiába próbált meg mindent a hárításért (1–1). 

A fordulást követően szinte azonnal javítani tudott a csapat. Ismét Bukta ment el a bal oldalon, de sikerült a védőknek szögletre mentenie, a beívelésnél azonban már tehetetlenek voltak: Varju emelkedett a legjobb ütemben, és a hosszú saroknál a kapuba bólintott (2–1).

Ezt követően sem változott a játék képe, Wales nem tudott újítani a magyar válogatott ellen, amely okos labdatartással kontrollálta a meccset. A 73. percben eldőlhetett volna a mérkőzés, de egy remek magyar kontra végén Beke a bal sarok mellé csúsztatott. Az összecsapás utolsó perceiben Wales elsősorban hosszú indítások és beadások után próbált egyenlíteni, de a magyar kontrákban sokkal több volt a gólveszély, azonban az eredmény már nem változott. 

– Nagyon kemény, harcos, fizikailag jól felkészített ellenfelet sikerült legyőzni, elsősorban annak köszönhetően, hogy egységes csapatjátékot tudtunk bemutatni. A játékban visszaköszöntek azok az elemek, amelyeket a felkészülés során gyakoroltunk. Nagyon fontos volt a jó kezdés, ezt átérezte a csapat, de már most az előttünk álló feladatokra kell koncentrálnunk, mert nehéz feladatok várnak ránk – értékelte az összecsapást Szélesi Zoltán. 

Magyarország–Wales 2–1 (1–1) 
Gól: Cipf (21., tizenegyesből), Varju (44.), illetve Hosie (36.)

Magyarország: Ásványi Balázs – Posztobányi Patrik, Varju Benedek, Nyári Patrik, Papp László – Irimiás Gergő, Kocsis Bence Máté – Cipf Dominik, Burai Erik (Márton Adrián 62.), Bukta Csaba (Papp Marcell 79.) – Tóth-Gábor Kristóf (Beke Péter 68.)

A csoport másik mérkőzésén Hollandia 3–1-re legyőzte Koszovót. 

A magyar válogatott további mérkőzései:

2017. október 13., 14 óra, III. kerületi TVE Sporttelep
Magyarország–Hollandia

2017. október 16. 16 óra, Szusza Ferenc Stadion
Magyarország–Koszovó (M4 Sport)


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS