Akadémiai Program

2013. december. 06., 13:43   |    

Akadémiai Program

Támogatás célja: a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló 65/2007. (VII. 27.) OGY határozatban megfogalmazott Utánpótlás-nevelési Programban foglaltaknak megfelelően, valamennyi sportágfejlesztési program egységes rendszerben, azonos alapelveken nyugszik.

AKADÉMIAI TÁMOGATÁS

A fentiek kapcsán a legfontosabb feladatok közé tartozik a labdarúgás sportág „iskolai” rendszerű utánpótlás-nevelési program támogatása. 2011-től új feladatként jelentkezik az utánpótlás-nevelési centrumok, illetve akadémiák megszervezése, az utánpótlás-nevelési műhelyek kijelölése és finanszírozása.

A Nemzeti Együttműködés Programja kiemelt figyelmet szentel az egészséges életmód jegyében a sport szerepének fontosságára a társadalom különböző szféráiban, különösen a felnövekvő generációk tekintetében.

A támogatás összegének rendeltetésszerű felhasználásával jelentős lépés tehető annak érdekében, hogy

  • kiemelt utánpótlás-nevelési központok akadémiai rendszerű fejlesztése, ezáltal azt uniós szinten is szorgalmazott sportolói életpálya bevezetése a magyar sporttehetségek kiválasztása és nyomon követése megvalósuljon;
  • az utánpótlás-nevelés, kiemelten a legnagyobb tömegbázissal rendelkező labdarúgás sportág utánpótlás-nevelési rendszerében új alapokra helyezett utánpótlás-nevelési tevékenység a Magyar Labdarúgó Szövetség központi ellenőrzése és szakmai felügyelete mellett alapvetően strukturális megújításra kerülhessen, a sportági utánpótlás nevelésben a gyermekek folyamatos nyomon követése biztosítottá váljon, ezáltal a sportági eredményesség lehetősége kiszámíthatóvá váljon

A támogatás formája: visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás (vissza nem térítendő támogatás). Forrását évről évre a magyar költségvetés biztosítja. Odaítéléséről minden naptári év elején a Magyar Labdarúgó Szövetség dönt a rendelkezésre álló keretek és a meghatározott irányelvek figyelembe vételével.

AKADÉMIAI AUDIT

Az akadémiai akkreditációs folyamat korszerűsítésének előkészítése

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége fontosnak tartotta, hogy a hazai labdarúgó-akadémiák és az elit utánpótlás-nevelésben résztvevő szervezetek működésével kapcsolatban készüljön egy alapos, sokoldalú helyzetelemzés, diagnózis. Ennek érdekében az Elnökség 196/2012 (10.02.) számú határozatában felkérte az MLSZ főtitkárát a munka megkezdésére. Az audit elvégzésére kijelölte dr. Szabó Tamást (programvezető), Gellei Imrét (vezető koordinátor) és Kovács Szilvesztert (grassroots-koordinátor).

Az előkészítő munka 2012. októberében elkezdődött, első körben 29 szervezet működésének 14 témakörben tervezett vizsgálata közül négyben gyűjtöttek adatotokat. Az elemzések már szerepet játszottak a 2013. évi támogatási összegek megítélésében.

A munka során felmerült, hogy szükséges egy olyan, nagy tapasztalatokkal rendelkező független auditáló cég felkérése, amelynek lehetősége van a hazai elitképző rendszereket nyugat európai minták alapján minősíteni, illetve a magyarországi helyzetet összehasonlítani a sikeres akadémiai képzést folytató modellekkel.

Az MLSZ Elnöksége 109/2013 (05.23.) számú határozatában felhatalmazást adott a belga Double Pass (DB) független auditáló cég bevonására a labdarúgó-akadémiák és kiemelt utánpótláscentrumok átvilágítási és auditáló folyamatába.

A határozatban döntő szerepet játszott, hogy a DB-nak egy évtizedes tapasztalata van nagy európai labdarúgó akadémiák átvilágításával, minősítésével kapcsolatban (Werder Bremen FC, Chelsea FC, FC Bayern Munchen, Arsenal, VfB Stuttgart, FC Brugge, stb.), és rendelkezik az értékeléshez szükséges módszertannal, számítógépes rendszerrel.

A korábbi kijelölt bizottságot az elnökség kiegészítette Nyilasi Tíbor, Both József, Róth Antal és Szalai László felkérésével. Egyúttal a határozat kijelölte az auditban résztvevő szervezetek listáját.

Az előkészítő munka az együttműködésre már az érintett szervezetek bevonásával folyt, ennek érdekében a kijelölt és felkért 15 szervezet két alkalommal is részt vett Telkiben az MLSZ és DB munkacsoportjának tájékoztatóján.

Az MLSZ Elnöksége 133/2013. (07.09.) számú határozatával elfogadta az audit előrehaladásával szóló tájékoztatót és jóváhagyta a vizsgálat fő indikátorait.

A konzultációk, a megfigyelések és az adatgyűjtések elkezdődtek, szeptember közepétől valamennyi héten egy-egy szervezet látogatására került sor előre elfogadott időrendben. A munkát két független magyar auditor segíti, akik pályázat alapján kapták megbízatásukat.

A 2013. augusztus 28.-iki határnapig 15-ből, 14 szervezettől érkezett be a DB által telepített rendszeren keresztül on-line adatszolgáltatás, amelynek feldolgozása folyamatosan történik.

Összegezve:

Megállapítható, hogy a hazai akadémiák, utánpótlás-neveléssel foglalkozó centrumok partnerek a munkában, nagy érdeklődéssel várják az audit eredményeit. Különösen fontos, hogy a független belga cég véleménye a hazai modell és működés vonatkozásában hitelesnek várható. A munka első fázisa 2014. január-február hónapban fejeződik be.

Az auditban résztvevő szervezetek

1. Békéscsaba UP nevelő Futball Club
2. Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft.
3. Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör SE
4. Felcsút Utánpótlás Neveléséért Alapítvány
5. FTC Labdarúgó Zrt.
6. Győri ETO FC Kft.
7. Honvéd FC Kft.
8. Illés Sport Alapítvány
9. Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia
10. Kecskeméti Torna Egylet Labdarúgó Kft.
11. Nyírsuli Nyíregyházi Sportszolgáltató Nonprofit Kft.
12. PMFC-Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
13. Sándor Károly Ifjúsági Sport Alapítvány
14. Újpesti Torna Egylet
15. Vasas Akadémia Kft.

Az audit főindikátorai

1. Stratégia és pénzügyi tervezés
2. Szervezeti struktúra
3. Kiválasztás és fejlesztés, képzés
4. A sportolói és szociális támogatás
5. Az akadémiai HR
6. Kommunikáció és együttműködés
7. Infrastruktúra, felszereltség
8. Hatékonyság: beválás (feladás), lehetőségek és korlátok

  Kapcsolódó dokumentumok

Utánpótlás-nevelési támogatásban részesülő sportszervezetek és a megítélt támogatások listája (frissítve: 2014.03.21.)

Beszámoló a 2011-ben megítélt támogatások felhasználásról

Beszámoló a 2012-ben megítélt támogatások felhasználásról

Beszámoló a 2013-ban megítélt támogatások felhasználásáról
Beszámoló a 2014-ben megítélt támogatások felhasználásáról
Beszámoló a 2015-ben megítélt támogatások összegéről

A hírkategória további hírei

Bajnokságok / Kupák
Szombati csúcsrangadó a Merkantil Bank Ligában
Bajnokságok / Kupák
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában
Bajnokságok / Kupák
Az Újpest ellen a leggólerősebb a Kisvárda, gödörben a Paks

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS