OTP Bank Liga-visszatekintő: Fradi-dominancia a példátlan kihívások évében

2020. december. 30., 18:48   |    

OTP Bank Liga-visszatekintő: Fradi-dominancia a példátlan kihívások évében

A magyar labdarúgást is példátlan kihívások elé állította a 2020-as év, melynek végén jelentős sikerekre is visszatekinthetünk. Éves visszapillantónk első részében a hazai élvonalbeli klubfutball legfontosabb történéseit vesszük számba.

Két hónap foci, két hónap kényszerszünet

A Ferencváros 2019 őszén az Európa-liga csoportkörében is helyt állt, ám a nemzetközi kupaszerepléssel járó pluszterhelés nem látszott meg a bajnoki teljesítményén: hétpontos előnnyel kezdte meg a 2020-as évet az első számú kihívó, a MOL Fehérvár FC előtt, majd a március közepéig megrendezett fordulók során kilenc pontra növelte a fórt a tabellán. Március első heteiben már a koronavírus-járvány árnyékában zajlott a bajnokság, amelyet a 25. forduló után félbeszakított a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Két és fél hónapra teljesen leállt a futballélet Magyarországon (miképp szinte az egész világon), de a folytatást érintő bizonytalanság hónapjaiban az MLSZ végig nagy erőkkel azon dolgozott, hogy amint a körülmények lehetővé teszik, a résztvevők egészségének szem előtt tartásával újraindulhasson a futball az országban.

Szigorú egészségügyi előírások mellett május 23-án a Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzéseivel folytatódott a futballidény, május 30-án pedig a férfi NB I-es bajnokság is újraindult. Európában az elsők között folytatódott az itthoni élvonalbeli liga küzdelemsorozata, a szövetség, a hatóságok és a klubok együttműködésének köszönhetően kidolgozott protokoll több elemét később más országokban is sikeresen használták fel. Az OTP Bank Liga és a Magyar Kupa küzdelmei végül biztonságosan befejeződtek, ráadásul a járvány első hullámának végén a szurkolók is visszatérhettek a stadionokba.

A Ferencváros idén sem vesztett bajnokit hazai pályán, 2017 tavasza óta senki sem tudott OTP Bank Liga-meccset nyerni a Groupama Arénában.

Itthon és a nemzetközi kupában is nagyot ment a Fradi

A Ferencváros folytatta nagyszerű bajnoki szereplését, fölényesen, 13 pont előnnyel nyerte meg az NB I-et a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia között, míg a Magyar Kupát a Budapest Honvéd hódította el. A másodosztályú (és az alacsonyabb osztályú) küzdelmek nem folytatódtak a leállás után, a márciusi tabella alapján az MTK Budapest és a Budafok jutott fel a Merkantil Bank Ligából az élvonalba (a két NB I-es kieső a Kaposvár és a DVSC lett).

A járvány visszaszorítása után a 2020/2021-es idény viszonylagos nyugalomban kezdődött, de ősszel ismét szigorítani kellett a bajnokik megrendezésének protokollján - az ősz második felében zárt kapuk mögött zajlottak az itthoni bajnokságok.

Az ősz egyik legszebb találatát Gazdag Dániel szerezte, aki tavaly is szerzett egy szépségdíjas gólt (azt később az idény legszebbjének választották):

A magyar csapatok nemzetközi kupaszereplése a szokásosnál később kezdődött, és rövidebb ideig zajlott, a BL- és EL-selejtezős párharcok egy meccsen dőltek el. A Fradi nagyszerűen alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, és fantasztikus menetelésbe kezdett: a svéd Djurgarden 2-0-s legyőzése után két hatalmas bravúrt hajtott végre, előbb a skót Celtic otthonában diadalmaskodott (1-2), majd a horvát Dinamo Zagrebet győzte le hazai pályán (2-1). A BL-be jutást a norvég Molde elleni párharcban biztosította be Szerhij Rebrov együttese, immár oda-visszavágós párharcban (3-3 és 0-0). Az aktuális magyar bajnok 11 év után lett BL-főtáblás (2009-ben a DVSC jutott el a csoportkörbe), míg a Ferencváros 25 év játszott ismét BL-csoportkörös mérkőzéseket.

A főtáblán a Barcelona, a Juventus és Dinamo Kijev ellen is rengeteg emlékezetes pillanata volt a magyar bajnoknak, de a tavaszi folytatást végül nem sikerült kiharcolnia, egy ponttal a csoport negyedik helyén zárt. 

A zöld-fehérek jelenlegi hazai fölényére jellemző, hogy miközben nagyszerűen helyt álltak a feszes BL-programban, itthon senki sem tudja tartani velük a lépést a bajnokságban: 12 győzelem és 2 döntetlen a mérlegük az ősszel, vesztett pontok tekintetében 12 egységgel előzik meg a második fehérváriakat. Ennél nagyobb különbség legutóbb a 2015/2016-os idényben volt az első és a második helyezett között a tabellán a téli szünetben (akkor 18 pont volt a Fradi fórja). Abban az évben a Ferencváros végül rekordot jelentő 21 pontos előnnyel nyerte meg a bajnoki címet, és az eddigiek alapján most sem tűnik elképzelhetetlennek egy hasonlóan fölényes címvédés.

Tabella

A fiatalok meghálálták a bizalmat

A Ferencváros remek nemzetközi kupaszereplése mellett az is jelzi az OTP Bank Liga általános fejlődését, hogy a magyar válogatott utolsó Nemzetek Ligája-mérkőzését úgy nyerte meg 2-0-ra a törökök ellen, hogy a kezdőcsapatban hét NB I-es labdarúgó kapott helyet, további két hazai élvonalbeli játékos pedig a cserepadról állt be a találkozón.

Ugyancsak pozitívum, hogy ősszel több élvonalbeli együttes is bátran felvállalta a fiatal játékosok szerepeltetését, ebben az MTK Budapest, a ZTE, a Budafok, a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia járt az élen. A 2000. január 1-je után született játékosok közül tizenhatan érték el a 300 játékpercet (kilencen gólt is szereztek közülük), nyolcan pedig a 700 játékpercet is túllépték az őszi fordulókban. Ezek jóval magasabb számok, mint amit az elmúlt években feljegyezhettünk a fiatalok szerepeltetését illetően. A fejlődésnek az U21-es válogatott is hasznát látta, Gera Zoltán szövetségi edző ugyanis ősszel már minden további nélkül össze tudott rakni egy olyan kezdőcsapatot, amelynek minden tagja rendszeresen szerepel az élvonalban.

A legeredményesebb fiatal a ZTE házi góllövőlistáját holtversenyben vezető Szánthó Regő volt 5 találattal (amit két gólpassz is kiegészített), de kiemelkedő teljesítmény a budafoki Skribek Alen 4, vagy az MTK-s Schön Szabolcs 3 gólja is, utóbbi az InStat statisztikái alapján a kék-fehérek második legjobb játékosa volt az ősz folyamán.

A 21 éven aluliaknál a legtöbb játékperc a Puskás Akadémia összes bajnokiján kezdőként szereplő Kiss Tamásé volt (1233), rajta kívül az MTK középpályása. Mezei Szabolcs jutott 1000 játékperc fölé, ő három gólpasszal hálálta meg a szakmai stáb bizalmát.

További érdekességek 2020-ból:

- Mindössze két olyan vezetőedző volt az NB I-ben, aki ugyanannak a csapatnak a kispadján dolgozta végig a 2020-as évet: Szerhij Rebrov és Hornyák Zsolt. A januárban NB I-es csapatot irányító szakemberek közül tíz már nem is dolgozik az élvonalban. Vannak, akiknek már az utódjuk sem.

- A januárban az OTP Bank Liga-góllövőlista élmezőnyét adó tizenegy játékos közül nyolcan már nincsenek az NB I-ben, ugyanez vonatkozik kilencedikként az akkor még csak öt gólnál járó későbbi gólkirályra, Radó Andrásra is.

- A Ferencváros idén csak két bajnokiját veszítette el a 31-ből. Hazai mérlege még félelmetesebb: 15 győzelem, 1 döntetlen.

- A 2020-as naptári évben Könyves Norbert szerezte a legtöbb élvonalbeli gólt. Összesen tizenkettőt, hetet a Paks, ötöt a ZTE színeiben.

Szoros az élmezőny a Simple Női Ligában

A koronavírus-járvány okozta leállás természetesen a női futballt is érintette és félbeszakította a bajnokságot.

Az újrainduláskor egy elmaradt Simple Női Liga-találkozó pótlásával tért vissza női labdarúgás, majd ezt követően csak a nemzetközi indulás jogáért csapott össze a záró táblázat első két helyezett csapata, azaz az MTK és az FTC-Telekom.

A BL-szerepléshez két győztes mérkőzésre volt szükség, és mivel az első fordulót a Fradi (3–2), a másodikat az MTK (2–1) nyerte, így egy harmadik találkozót játszottak a csapatok, amelyen a Ferencváros diadalmaskodott (2–1).

2020-ban a Ferencváros jutott a BL-selejtezőbe.

A bajnokság többi mérkőzését nem tartották meg (így bajnokot sem hirdettek, és kieső sem volt), valamint a Női Magyar Kupát sem fejezték be a csapatok.

A Fradi az ősszel kiejtette első ellenfelét a BL-selejtezőből, a luxemburgi bajnok Racing FC Uniont győzte le a Groupama Arénában (ahol története során először szerepelhetett a női csapat) és egy lépésre került a főtáblától.

A szlovéniai, Pomurje elleni mérkőzésen azonban vereséget szenvedett és nem jutott be a legjobbak közé a Bajnokok Ligájába.

A Simple Női Liga 2020-2021-es kiírása rendben elindult a nyár végén, ahogy a Női Magyar Kupa is. A bajnokság élén jelenleg a Ferencváros áll 32 ponttal, míg az MTK 31 ponttal a második, a DVTK pedig harmadik 25 ponttal. 

Tabella


A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS