Főoldal > Válogatottak > Női válogatott: felkészülés után, tétmeccsek előtt

Női válogatott: felkészülés után, tétmeccsek előtt

Női válogatott: felkészülés után
Kiss László, a női válogatott szövetségi edzője hasznos tapasztalatokkal gazdagodott a csapat közel kéthetes portugáliai edzőtáborozása során.

A magyar női válogatott március első hetében a portugáliai Algarve Kupán vett részt. Kiss László együttese tökéletes körülmények között készülhetett fel a soron következő tétmeccseire, és négy mérkőzést is lejátszott a közel két hetes edzőtáborozás alatt. A szövetségi edző a torna tapasztalatairól beszélt az mlsz.hu-nak.

 

- Fantasztikus dolog, hogy eljutottunk a világ első számú felkészülési tornájára, mert ennyire jó körülmények között magyar női válogatott még nem készült fel soros feladataira. Az Algarve Kupa szervezői évek óta hívtak bennünket, de eddig nem volt lehetőségünk rá, hogy eleget tegyünk az invitálásnak. Kifogástalan körülmények vártak bennünket, gyönyörű tavaszi idő, hibátlan talajú pályák, kiváló szállás- és edzéslehetőségek jellemezték a kint töltött időszakot. Míg tavaly havonta egy-két napos összetartásokat tartottunk, idén összevontuk ezeket a rövid edzőtáborokat, és ebből lett ez a közel kéthetes túra, négy olyan mérkőzéssel, amelyen hasonló képességű csapatok ellen léptünk pályára. Korábban gyakran előfordult, hogy munkahelyi, vagy iskolai kötelezettségek miatt kulcsjátékosok maradtak le az összetartásokról, most a válogatottságot lemondó Jakabfi Zsanett mellett csak a sérültek nem tarthattak a csapattal. A tornát minden szempontból komolyan vették a szervezők, a mérkőzések előtt sajtótájékoztatókat tartottak, a meccseket egy portugál és egy japán televízió is élőben közvetítette. A viadalnak érezhetően komoly presztízsértéke van, mindenki a lehető legjobb eredményt igyekezett elérni, még úgy is, hogy a fő cél a formába hozás, a tétmeccsekre való minél jobb felkészülés volt.

 

A torna kiemelési gyakorlata az, hogy a legjobb csapatok játszanak egymás ellen, és ők döntik el egymás között a dobogós helyezéseket, a mieink legoptimálisabb esetben is csak a hetedik helyen végezhettek volna a viadalon. A válogatott a portugál, a walesi és az ír csapattal mérkőzött meg, utóbbi együttessel kétszer is. Bár a négy találkozóból hármat elveszítettünk, játékban ezeken sem maradtunk el a riválisoktól.

 

- Az ellenfeleink a világranglistás helyezések alapján hozzánk hasonló játékerőt képviseltek. Az írek ellen kezdtünk, ők tipikus angolos focit mutattak be, mezőnyben végig kiegyenlített volt a meccs, mi játékosabb, ők statikusabb futballal próbáltak meg eredményt elérni. Egy gyors góllal szereztünk vezetést, és ezt meg is tudtuk tartani a végéig. A győzelem talán túlságosan is megnyugtatott mindenkit, mert a második meccsen, a portugálok ellen ért a legnagyobb csalódás a tornán, négy-nullra kaptunk ki, pedig tudásban nem voltak jobbak a házigazdák. Volt egy gyors játékosuk, akit egyszerűen nem tudtunk megállítani, rendre az ő elfutásai után estek a gólok. Ezen a meccsen érezhető volt egyfajta zavarodottság is a csapaton, ami további hibákat szült, így hiába szorítottuk be ellenfelünket, és alakítottunk ki legalább annyi helyzetet, mint ők, képtelenek voltunk gólt szerezni. Ennyi helyzetünk egyetlen más mérkőzésen sem volt, ennek fényében érthetetlen és borzasztó volt a súlyos vereség. A harmadik meccsen a walesiek következtek, akik hiába állnak a legrosszabb helyen a csoportellenfelek közül a világranglistán, egyértelműen a legjobb együttessel rendelkeznek. A játékosaik angol élcsapatokban szerepelnek, egyénileg és csapatként is erősebbek voltak a többieknél. Ezen a meccsen játszottunk a legjobban a tornán. Bár az első húsz percben képtelenek voltunk felvenni az ellenfél ritmusát, és úgy tűnt, csúnya verés lesz a vége, a félidő második  felében már mi irányítottunk. A második félidőben olyan félóránk volt, hogy a walesiek a félpályát sem tudták átlépni. Ebben a periódusban nagyon jó volt a kispadon ülni, a lányok óriási mentális erőről tettek tanúbizonyságot, hajtottak, ütköztek, és mindezt bírták fizikálisan is. Kikaptunk kettő-egyre, de ebben a meccsben benne volt a győzelem is, a lefújás után a walesiek edzője gratulált, és nem értette, hogy bírtuk végig ilyen intenzitással a meccset. Elismerte, a második félidőben meggyőződése volt, hogy megfordítjuk az állást. Hiába játszottunk azonban tetszetősen, támadásban sajnos nem voltak kiemelkedő teljesítmények, ezért maradt el a pontszerzés. Az utolsó mérkőzésen, az írek ellen hasonló hibákat követtünk el, gyengén kezdtünk, hátrányba kerültünk, és hiába szegeztük a kapuja elé az ellenfelet a második félidőben, nem sikerült egyenlítenünk.

 

A válogatott keretében néhány olyan labdarúgó is helyet kapott a portugáliai túrán, akik az őszi Eb-selejtezőkön még nem voltak tagjai az együttesnek, mostani teljesítményük alapján azonban a jövőben stabil játékosai lehetnek a gárdának. Akik pedig már ősszel is rendszeresen játszottak a csapatban, újfajta tapasztalatokkal felvértezve zárták a tornát. 

 

- Rengeteg tapasztalatot szereztünk, új futballkultúrákat ismerhettünk meg azok után, hogy az utóbbi években főként a szomszédos országok válogatottjai ellen játszottunk edzőmérkőzéseket, ami nem adott reális képet a helyünkről az európai csapatok között. Emellett a két hét alatt sokkal jobban megismertem a játékosokat, és nemcsak az emberi tulajdonságokat tekintve. Megtudtam, ki az, akire vesztett helyzetben is lehet számítani, ki képes csereként beállva lendíteni a csapaton. A cserék egyébként minden mérkőzésen nagyot javítottak a játékunkon, ha a teljes keretek erősségét vesszük  alapul, akkor jobbak voltunk, mint amit az eredmények mutattak. Az ellenfelek általában nem tudtak minőségi cseréket eszközölni, rendre mi jöttünk ki jobban a változtatásokból, részben ennek tudható be, hogy a második félidőkben mindig fölényben játszottunk. Ki kell emelnem két fiatal játékos teljesítményét: Szabó Boglárka és Csiszár Henrietta is bizonyította, hogy a jövőben nyugodtan számíthatok rájuk. Mindketten mostanra értek be, és nagy erősségei lehetnek a csapatnak. Kimondottan jó teljesítményt nyújtott a hosszabb szünet után visszatérő Zágor Bernadett is, az említett három játékos behívása teljes mértékben indokolt volt, és jó döntésnek bizonyult.

 

Az Algarve Kupán következő Eb-selejtezős ellenfelünk, a norvég válogatott is részt vett (egy győzelemmel és három vereséggel zárt), a feszes program miatt azonban őket nem tudta megnézni a csapat és a szakmai stáb. A világbajnoki címvédő japánokat azonban láthatta Kiss László, és úgy véli, az ázsiaiak hasonló játékot játszanak, mint a férfi futballban a spanyol válogatott.

 

- Sok meccset sajnos nem láthattunk, de a tavalyi vb-tapasztalatok alapján látszik, hogy a női futball ugyanazt az utat járja be, mint a férfi. Már nem csak az északi típusú, a fizikális fölényükre építő válogatottak tudnak jó eredményt elérni, a világbajnok japánok például ismét döntőt játszottak, és újra hozni tudták azt a rendkívül szimpatikus focit, amit a világbajnokságon mutattak. Ha a férfiakkal keresünk párhuzamot, a német szervezettség és a spanyol játéktudás ötvözete jellemzi őket a legjobban. Következő ellenfelünket, a norvég válogatottat nem láttuk, de az eddigi tapasztalatok alapján ez lesz a legnehezebb meccsünk a hátralévő selejtezők közül. Nekünk sosem feküdt az északi stílusú futball, ezt az őszi súlyos vereségünk is mutatja. A mérkőzésen fontos szerepe lesz annak, hogy mentálisan mennyire tudunk felkészülni, bízom benne, hogy ezúttal szorosabb meccset tudunk vívni ellenük. Ősszel alulteljesített a válogatott, mindössze négy pontot szereztünk az öt selejtezőnkön, a következő mérkőzéseken hoznunk kell egy-két bravúrt is, hogy helyre billenjen a mérleg, és erre képesnek is érzem a csapatot.

nyomtatás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Válogatottak

  Több mint százéves múltra tekint vissza a két ország közös futballtörténelme. A mérleg 7 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség.

  Magyarország-Norvégia: százéves kapcsolat
 • Válogatottak

  Az mlsz.hu a Magyarország-Norvégia válogatott mérkőzéshez kapcsolódóan játékra invitálja Olvasóit. A helyes megfejtők két-két belépőjegyet nyerhetnek a november 14-i mérkőzésre.

  MLSZ-totó nyereményjegyekért
 • Bajnokságok

  Kedden délután egymás közti játékkal zárult le a ligaválogatott kétnapos összetartása.

  Motivált játékosok edzettek a ligaválogatottban
 • Bajnokságok

  Számos érdekesség – azaz az OTP Bank Liga 2012–2013-as idénye 13. fordulójának néhány kuriózuma, elsősorban a számokból kiindulva.

  Hároméves debreceni sorozat szakadt meg
 • Bajnokságok

  A „hosszú hétvége” a női labdarúgó NB I-ben is hosszú volt – a forduló első mérkőzését már csütörtökön lejátszották.

  A 93. percben lőtt győztes gólt a Femina
 • Kupák

  A Magyar Kupa 3. fordulójában egyedül Székesfehérváron játszik egymással két élvonalbeli csapat.

  A Magyar Kupa-forduló slágere: Vidi-Hali
 • Futballtörténelem

  Négy mérkőzést játszott a magyar válogatott eddig október 22-én, de csak egyet nyert meg. Igaz, azt nagyon magabiztosan.

  Előbb bíró, aztán FIFA-elnök
 • Kupák

  A házigazda csehek legyőzése után a skótokat is felülmúlta a keleti régió amatőr válogatottja az UEFA Régió Kupán.

  UEFA Régió Kupa: második meccsén is nyert az amatőr válogatott
 • Bajnokságok

  A tizenkettedik fordulót rendezik a hétvégén az OTP Bank Ligában. Szombaton négy mérkőzés szerepel a programban.

  Sisa Tibor volt csapata ellen javíthat a DVTK hazai mérlegén
 • Bajnokságok

  Számos érdekesség – azaz az OTP Bank Liga 2012–2013-as idénye 11. fordulójának néhány kuriózuma, elsősorban a számokból kiindulva.

  Továbbra sem megy az ETO ellen az Újpestnek