Főoldal > A Válogatott > Újra összecsaphatnak az U20-as vb-szereplői

Újra összecsaphatnak az U20-as vb-szereplői

A keddi Magyarország–Costa Rica mérkőzésre készülők közül közel egy csapatra való játékos találkozott egymással nyolc éve, a mindkét válogatott eddigi legnagyobb korosztályos világbajnoki sikerét jelentő, egyiptomi junior-világbajnoki bronzmérkőzésen, amelyen Egervári Sándor vezette a magyar válogatottat.
A közép-amerikaiak közül Kenner Gutiérrez, Marco Urena, David Guzmán, Cristian Gamboa, Bryan Oviedo és Danny Carvajal most is kerettag, a magyar szereplők közül Korcsmár Zsolt, Németh Krisztián, Szabó János, és tartalékkapusként Kovácsik Ádám járt kint Egyiptomban. A sérülése miatt pénteken a kerettől elbúcsúzó Varga Roland, valamint a most pihenőt kapott Gulácsi Péter és a sérült Megyeri Balázs ugyancsak „törzstag” a válogatott keretben, így nyugodtan állítható, mindkét ország kapitánya, vagy, ha a múltat is nézzük, kapitányai, építenek az 1989–1990-es korosztályra.

Magyar szempontból a lehető legrosszabbul indult a torna. Az első meccsünkön Honduras 3–0-s vereséget mért a mieinkre, akik a második találkozó első félidejében sem tudtak gólt szerezni. Ám utána beindult a gárda: Korcsmár, Koman, Debreceni és Présinger találata 4–0-s győzelmet hozott Dél-Afrika ellen, majd az Arab Emírségek 2–0-s legyőzése (gólszerző: Németh és Koman) a körbeverések után csoportgyőzelmet ért. A nyolcaddöntőben Kiss Máté pazar lövéssel vezetést szerzett ugyan, de utána csak óriási mérkőzésen, a hosszabbításban Koman Vladimir révén hátrányból egyenlítve, tizenegyes-párbajban sikerült kiejteni a cseheket. A negyeddöntőben még nehezebb ellenfél jutott: az olasz legénység. Az akkor a campionatóban futballozó Koman Vladimir már a második percben vezetést szerzett, de az olaszok a 82. percben kiegyenlítettek. A hosszabbításban Németh Krisztián gólját egy percen belül ismét egalizáltak. Ám a 117. percben Németh megint betalált a kapuba – belőve a csapatot az elődöntőbe. A ghánaiak ellen – az eltiltott Koman Vladimir és Szekeres Adrián nélkül – az első félidőt elrontotta a magyar csapat, amely súlyos egyéni hibák miatt kétgólos hátrányba került. A második félidőben sokkal jobban játszott, mint a későbbi aranyérmes, mégis veszített 3–2-re. Futács Márkó és Balajti Ádám találata – miután a „fekete csillagocskák” rúgtak még egy gólt – nem volt elég az egyenlítéshez.

A magyar legénység Costa Rica ellen játszotta a bronzmérkőzést. Az azóta már felnőtt vb-n is gólt szerző Marco Ureña révén a közép-amerikaiak a 81. percben megszerezték a vezetést, ám Koman Vladimir a 91. percben büntetőből ki tudott egyenlíteni. Ezt a találkozót is szétlövés döntötte el, amelyben Gulácsi Péter lett a hős: négy Costa Rica-iból egy sem tudott a kapujába lőni. Koman ezúttal rontott, de előtte és utána Németh Krisztián, valamint Varga Roland nem, így Magyarország, története során először, világbajnoki érmet nyert egy korosztályos futballtornán.

Koman Vladimir, a csapat kapitánya, a góllövőlista második helyezettjeként ezüstcipőt érdemelt ki. A FIFA technikai bizottságának elemzése az övé mellett három játékosunk teljesítményét értékelte különösen jónak: Gulácsi Péterét, Korcsmár Zsoltét és Németh Krisztiánét. A magyar válogatottban pályára lépett a junior világbajnokságon: Gulácsi Péter (Liverpool FC, 7 mérkőzés, 690 perc), Szabó János (Paksi FC, 6, 600), Takács Péter (Diósgyőri VTK, 3, 146), Kiss Máté (Győri ETO, 5, 477), Debreceni András (Bp. Honvéd, 6, 563), Korcsmár Zsolt (Újpest FC, 5, 394), Koman Vladimir (Bari, 6, 600), Simon András (Cordoba, 6, 404), Németh Krisztián (AEK Athén, 6, 506), Dudás Ádám (Győri ETO, 4, 203), Varga Roland (Brescia, 4, 165), Szekeres Adrián (MTK Budapest, 5, 569), Présinger Ádám (Videoton, 5, 435), Zámbó Bence (Győri ETO, 5, 377), Simon Ádám (Szombathelyi Haladás, 6, 368), Gosztonyi András (MTK Budapest, 6, 600), Balajti Ádám (Diósgyőri VTK, 4, 79), Futács Márkó (Werder Bremen, 7, 353), Tóth Bence (Ferencváros, 1, 30). Tagja volt még a keretnek a két tartalékkapus, Megyeri Balázs (Ferencváros) és Kovácsik Ádám (Reggina).
nyomtatás